Saturday 10 November 2012

Finca Ixobel

We have stayed for a few days in Finca Ixobel, a farm near Poptun, just to catch our breath before some more travelling. 

It's a nice place with horses, colourful parrots and homemade food (well, to save money we usually cook our own stuff but as we are slowly running out of ingredients and the town is not really in a walking distance, we had a good homemade hamburger for lunch today :).

Nevertheless, they offer a range of activities here, one of them being a trip to a cave river. We went yesterday. First you walk for some two hours through mud and jungle and clouds of mosquitoes, only to reach the gloomy mouth of a cave with a deep river. Although I was a bit scared of swimming in a dark narrow cave at the beginning, after this "walk" I was really looking forward to the swim. Surprisingly, the water was quite warm and after a while you even get used to having your shoes on (you need to, to protect your feet from the sharp rock).

There were only Petr and I, and the guide who was lighting candles on the way. Very romantic ... except for some moments when we had to swim under an arch just above your head with the water up to your chin or climb the rocks next to fast rapids, all in the shimmering lights of our headlights and the candles and with the knowledge that we'd have to go back the same way. For me, it was a bit of a personal challenge but I'm glad I didn't stay outside the cave.

After staying in the water and dark for two hours, it was refreshing to see the bright greenery outside even though we didn't take a towel (it might have gotten stolen) or another pair of shoes (didn't have any other proper ones for walking in the jungle mud) and thus were walking back wet and in the soppy shoes that were swimming with us. If you ever get here, give it a try!



Už pár dní teď bydlíme na statku Finca Ixobel. kousek od města Poptún, abychom chytili dech na další cestování. 

Je to pěkné místo s koňmi, barevnými papoušky a domácí kuchyní (i když si většinou vaříme svoje jídlo, ale pomalu nám dochází ingredience a město není úplně blízko, tak jsme dneska ochutnali domácí hamburgr :).

Každopádně tady nabízí celou řadu různorodých aktivit, od jízdy na koni po návštěvu muzea, a hlavně výlet do jeskyně s řekou. Toho jsme se zúčastnili včera. Nejdřív se prodíráte džunglí a bahnem a mračnem komárů a zhruba po dvou hodinách dorazíte k tmavému ústí jeskyně, kterým proudí hluboká řeka, něco jako Rudické propadání. Ačkoliv jsem ze začátku měla docela strach z plavání v tmavé úzké jeskyni, po téhle "procházce" jsem se do vody docela těšila. Voda byla překvapivě docela příjemná a po chvíli si dokonce zvyknete i na to, že máte na nohách boty (je to nutnost, abyste si nepořezali nohy o ostré skály).

Byli jsme tam jenom my dva, a průvodce, který po cestě zapaloval svíčky. Těžká romantika... tedy kromě momentů, kdy musíte podplavat klenbu, kterou máte těsně nad hlavou a voda vám sahá po bradu, nebo se snažíte udržet na skále nad peřejemi, když všechno klouže a vy máte k dispozici jen mihotavé světlo z čelovek a svíček a víte, že vracet se budete stejnou cestou. Po mě osobně to byl docela výkon, ale jsem ráda, že jsem nezůstala venku před jeskyní.

Po dvouhodinovém ráchání se ve tmě bylo osvěžující zase vidět smaragdovou zelenou venku, i když jsme si nevzali ručník (protože by ho někdo mohl ukrást), ani náhradní boty (nemáme další, které by se hodili na túru  bahnitou džunglí), takže jsme cestou zpátky šli mokří a ve čvachtavých botách, které s námi předtím plavaly.
Jestli se sem někdy dostanete, určitě to vyzkoušejte!

No comments:

Post a Comment